VRIJWILLIG

.
Een mooi woord, vrijwillig. Het betekent dat je iets geheel uit vrije wil, dus zonder enige dwang, doet. Dat is prima, toch? Niets mis mee, zou je zeggen. Momenteel wordt er echter gewerkt naar een nieuw soort vrijwillig, het verplicht vrijwillig. Huh? Die twee woorden gaan toch niet samen? Nee, niet echt, maar een Rotterdamse staatssecretaris vindt dat mensen die thuis zorg/hulp nodig hebben, zelf op pad moeten gaan om vrijwilligerswerk te doen. En hoe ziet hij dat voor zich? Nou, niet, denk ik. Zag hij het wel voor zich dan had hij heel bijzondere taferelen voor ogen gehad. Kijk maar even met me mee.

Mevrouw puntje puntje puntje is 78 jaar, rolstoelgebonden en volledig afhankelijk van de hulp die dagelijks bij haar langs komt. Nu wil de staatssecretaris dat zij als tegenprestatie voor die ontvangen hulp, vrijwilligerswerk gaat doen. We gaan dus eerst op zoek naar een vrijwilliger, die mevrouw ppp in haar rolstoel brengt naar de plaats waar dat vrijwilligerswerk gedaan moet worden. De vrijwilliger moet wel helpen met dat vrijwilligerswerk van mevrouw ppp, want deze is zelf tot weinig in staat. Zie je het voor je? Dit gaat dus niet werken. Oh, wacht mevrouw zou ook voor kunnen lezen aan kinderen met een leerachterstand. Niet dat ze nog goed kan zien, maar hé, kniesoor die daar op let. De kinderen al helemaal niet, die kunnen het waarschijnlijk toch al niet volgen. Trouwens , voorlezen hoort met liefde door de ouders te worden gedaan. En ook op school zou de juf of meester regelmatig voor kunnen lezen. Niet? Oh, de juf heeft het te druk met andere zaken, als creatief bezig zijn met plak- en knipselwerk, of gesprekken voeren met ouders die niet blij zijn met het gedrag van (uiteraard) andere kinderen dan hun eigen. Goed, voorlezen dus. We hebben hier natuurlijk wel weer een vrijwilliger nodig die mevrouw ppp brengt naar de plaats waar de kindertjes voorgelezen dienen te worden, want je denkt toch niet dat de kindertjes bij mevrouw ppp thuis komen om te luisteren naar een verhaaltje? Ze zou een portier (ook vrijwillig natuurlijk) nodig hebben. Dit wordt hem dus ook niet. Wat dan wel? Misschien heeft de staatssecretaris hier over nagedacht. Zelf betwijfel ik dat, want anders was hij überhaupt niet met dit voorstel gekomen. Er zou een gigantische kast met vrijwilligers open getrokken moeten worden om al die hulpbehoevende mevrouwen en meneren ppp te helpen met het doen van hun verplichte vrijwilligerswerk.

Er zijn heel veel mensen die met plezier vrijwilligerswerk willen doen en dat is prima, uiteraard, maar weet je wat, ik gooi er nog een andere stelling tegenaan.

Vrijwilligerswerk is werk dat wel noodzakelijk is, maar waar niemand bereid is voor te betalen. Slavenarbeid dus, eigenlijk. Schandalig in mijn ogen. Om nu hulpbehoevende mensen hun huis uit te jagen om verplicht vrijwillig aan het werk te gaan is het absolute toppunt van schandalig.

Ik heb gezegd.
.

9 thoughts on “VRIJWILLIG

 1. uch….. hoor ik er gewoon achteraan 😉
  Maar zonder dollen , het is natuurlijk kránkzinnig om met dit voorstel te komen. Men wil mensen met een uitkering niet verplichten te werken omdat deze dan niet gemotiveerd zouden werken …. ! En dan hebben we het over gezonde mensen die geen baan hebben. In dit geval zijn mensen die hulp behoeven natuurlijk al helemáál niet geschikt om vrijwilligers werk te doen , niet omdat ze niet gemotiveerd zouden zijn maar omdat ze niet kúnnen!
  Bovendien is vrijwilligerswerk iets dat je vrijwillig en zonder tegenprestatie wilt doen en dus niet als een soort betaling om zélf hulp te krijgen.
  Deze man zou eens een héle tijd zelf rolstoelafhankelijk moeten zijn …misschien weet hij dán waarover hij praat !
  “uch” 😉

 2. Wat een onzin! Het hele concept vrijwilligerswerk draait toch om het niet verplicht kunnen maken ervan? Het ‘zomaar’ iets doen? Wat is dat tegenwoordig toch? Bij ons op school zijn ze er ook in geslaagd een lijst projecten uit te hangen waaruit elke leerkracht er één moet kiezen om vrijwillig te trekken. Daar val ik van achterover. Het doodt elke vorm van initiatief, omdat je wéér in een straf/beloningssysteem zit (en dat is nu net exact datgene waar vrijwilligerswerk aan ontsnapt). Zucht. Bah.

 3. absolute waanzin….
  en Minoesjka vraag het al…… ik bevrees dat een volmondig JA het antwoord is….

  hoe triest ook, je verhaal geeft prachtig weer hoe krankzinnig het gesteld is en dat belooft niet veel goeds voor de toekomst. …. hierop aansluitend het verhaal van deze week in de krant over de gemeente Gouda die als eerste gemeente in Nederland ‘regel’ heeft opgesteld mbt gezinnen met kinderen en wat die kinderen dan in de huishouding moeten doen….absurd!!!

  Maar meid…. even diep ademhalen…. geef die man van je een knuffel en lach erom, dat kan jij zo goed 😉 Ik hoor het in mijn gedachten.

 4. Amen.
  Volgens mij hebben staatssecretarissen geen moeders/tantes/whatever die zorg nodig hebben. Ik neem tenminste aan dat hij niet degene is die vrijwilligerswerk doet, anders zou-ie wel weten dat je dat niet van zijn een, twee, huppekee doet. Nee, zijn tijd is daar vast te kostbaar voor. Alsof ouderen die zorg nodig hebben niet kostbaar zijn…
  Maar weet je…elke weldenkende Nederlander weet dat al. Alleen de bestuurders in ’t land nog niet!

 5. Volgens het woorden boek:
  vrijwilligerswerk:
  1)werk dat in hoofdzaak wordt gedragen door personen op grond van vrijwillig engagement en zonder hiervoor bezoldigd te worden;
  2)onbetaald werk.

  Je hebt een dijk van een punt en ik sluit me daar, zonder twijfel, direct bij aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s