NAALDEN

.

Een zwager B is jarig vandaag. Niet dat ik zwagers in de A- of B-categorie heb, nee zijn naam begint met een B. Ik barst trouwens van de zwagers. Echtgenoot heeft vijf broers en zelf begon ik met vier zussen. Dan heb je al gauw een aardige roedel zwagers bij elkaar, nietwaar.  Aan beide kanten heb ik een B zwager. Dus. Maar goed, daar wilde ik het eigenlijk helemaal niet over hebben.

Dinsdag had ik diabetes controle. Een van de onderwerpen: de naalden. Ik heb bijna twintig jaar gespoten met 12mm naalden. Ik heb namelijk een vrij dikke huid. Letterlijk. Nee, geen olifantshuid, al is die natuurlijk ook behoorlijk dik, gewoon mijn eigen velletje. Die 12mm naalden worden echter niet meer geleverd, dus moet er iets anders worden verzonnen.

“Doe eens voor hoe je spuit.”

Hè? Ik kijk, denk ik, nogal dom.

“Gewoon, doe eens droogspuiten, alle handelingen die je verricht als je echt spuit.”

Oké, dat kan ik. Ik grijp een stuk vel op mijn buik en houd de naaldloze spuit er tegenaan. Ik druk met mijn wijsvinger het knopje in.

“Grappig, dat je dat met je wijsvinger doet, ik heb altijd geleerd mijn duim te gebruiken.”

Dat werkt bij mij niet. Dan zou ik die spuit zo onbehouwen vast moeten houden, dat ik er niet meer mee overweg kan. Gaat hem niet worden, dus. Is verder ook niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, dat door het samenknijpen van mijn vel er een extra dikke laag ontstaat waardoor de insuline naar binnen moet. Logisch dat je dan 12mm naalden nodig hebt. Ze legt uit.

“Als je de huid glad trekt, in plaats van dubbel vouwt, dan hoeft de naald niet zo diep en kun je een veel kortere naald gebruiken. De meeste mensen gebruiken een 6mm naald. Met succes.”

Slechts 6 mm? Dat is echt zo kort, gaat vast niet werken. Ik heb zo mijn twijfels en dat ziet ze. En ze begrijpt. Het verschil is natuurlijk groot, maar ze heeft nog een tussenweg, 8mm naalden.

Gisteren zijn we weer naar ons hutje vertrokken (eindelijk een keer met echt mooi weer) met in mijn reistas drie dozen met naalden, 6mm, 8mm en mijn eigen vertrouwde 12mm naalden. Een week doe ik de zes, dan een week de acht. De resultaten houd ik keurig bij op een lijst. Over twee weken houden we dan telefonisch overleg, tenzij het natuurlijk helemaal niet goed gaat met die korte naaldjes. Dan hebben we uiteraard eerder contact. De eerste resultaten zijn echter zeer bemoedigend. Mijn bloedsuikers zijn niet hoger dan anders, ze lijken zelfs een tikkie lager. Maar laat ik niet te vroeg juichen. Ik gebruik ze pas anderhalve dag.

Ik ga maar weer even van de zon genieten. Het is tenslotte niet voor niets mooi weer.

.

7 thoughts on “NAALDEN

 1. Ik prik met 6 mm naalden….daar voel je haast niks van ondanks dat ik wel altijd blauw zie.Ik prik geen insuline maar een medicijn dat je moet prikken…Victoza,hoeft maar één keer per dag.12 mm lijkt me wel lang,dus hopelijk gaat het je met 6 mm lukken…

 2. weet je? Wat ook….jij geeft nooit op en je bent altijd weer bereid alles te proberen, dat bewonder ik zo in je! Ook dit gaat goed komen!

  Wat fijn dat je weer in de buurt bent…zeker de komende dagen want het zal (als de voorspellingen uitkomen) zo tussen de 15 en 20 graden worden…… heerlijkkkkk ik zie je al helemaal genieten met je hubbie naast je en de rest in de schaduw om je heen 😉

 3. De uitleg klinkt wel logisch maar de enige ervaring die ik met spuiten heb is de periode dat m’n voet in het gips zat en ik bloedverdunners moest spuiten, géen idée met wat voor naaldje ik dat deed. Maar in ieder geval heb je een práchtig weekend in je “hutje”voor de boeg en dus alle tijd om het uit te proberen!

 4. De helft korter. kan me voor stellen dat dat wennen zal zijn.
  Je hoeft wel minder mee te nemen…
  Veel plezier weer in je hutje. het weer doet goed zijn best.

 5. Mijn schoonzus prikt al heel lang met 6 mm naalden. Maar wat een verschil voor jou: 6 mm! Dat is gewoon de helft. Ik kan me je twijfel indenken. Nog een geluk dat je een meedenkende verpleegster had. De eerste 1 1/2 dag gaat al goed. Ik wens je toe dat het verder altijd zo zal blijven. En een fijne tijd in jullie nederige hutje 😀
  liefs Kakel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s